перекладач

неділя, 17 вересня 2023 р.

Доброго дня 7 та 9 Клас!

Сьогодні 18 вересня 2023 р.

7 Клас 

Тема. Способи класифікації тварин.

Пригадаймо вивчене!
Дайте відповідь на запитання:

1.Що таке орган?

2. У чому полягають принципи побудови органів?

3. Що таке система органів?

4.  Які системи органів характерні для тварин?

5. Яка система забезпечує узгоджену діяльність усіх органів?

6. У чому полягає функція травної системи?

Вивчення нового матеріалу.

З історії!

Спроби класифікувати організми робилися ще в античні часи. Тривалий час у науці існувала система, розроблена Арістотелем (IV ст. до н. е.). Він поділив усі відомі організми на два царства — Рослини і Тварини, використовуючи як відмінні ознаки нерухомість і нечутливість перших порівняно з другими. Крім того, Арістотель поділяв усіх тварин на дві групи: «тварини з кров’ю» і «тварини без крові», що в цілому відповідає сучасному поділу на хребетних і безхребетних. Далі він виділяв ряд дрібніших угруповань, керуючись різними відмінними ознаками.

               Звичайно, з позицій сучасної науки система Арістотеля здається недосконалою, але слід ураховувати рівень фактичних знань того часу. У його роботі описується всього лише 454 види тварин, та й можливості методів досліджень були досить обмеженими.

Сучасна класифікація тварин побудована на засадах, запропонованих Карлом Ліннеєм, який першим згрупував види живих істот на основі спільних анатомічних характеристик.

Різноманітність тварин та їхня класифікація

Тваринний світ України досить різноманітний. Він налічує до 45 тис. видів, з яких тільки ссавців — 180 видів, птахів — 344, риб — понад 270 видів.

Певний вид тварин у системі органічного світу займає своє положення, що визначається як подібністю будови, так і історичною спорідненістю (тобто походженням, родинними зв’язками). Класифікація тварин, заснована на родинних зв’язках, є природною. Раніше організми об’єднували лише на підставі подібності будови, небагатьох спільних рис (штучна класифікація), що не давало можливості науково систематизувати тварин.

 Нині в зоології існують такі основні систематичні категорії:

Царство

ТипОб’єднує споріднені класи

КласОб’єднує споріднені ряди тварин

РядОб’єднує найближчі родини тварин

РодинаОб’єднує споріднені роди тварин

Рід Об’єднує споріднені, пов’язані спільним походженням види

ВидНайменша одиниця класифікації: група організмів, подібних за будовою і процесами життєдіяльності, які можуть схрещуватися між собою і давати

Для прикладу визначимо місце шпака звичайного в системі тваринного світу:

Царство Тварини

Тип Хордові

Клас Птахи

Ряд Горобцеподібні

Родина Шпакові

Рід Шпак

Вид Шпак звичайний

Перегляньте відео до теми:

Виконайте завдання:

«Закінчи речення».

1.    Наука про різноманітність живих організмів, завданням якої є опис і упорядковування різноманітних видів, їх розподіл на таксони,— це …

2.    Систематична категорія, що об’єднує споріднені ряди тварин,— це … 

3.    Найменша одиниця класифікації — … 

4.    Систематична категорія, що об’єднує найближчі родини тварин,— це … 

5.    Систематична категорія, що об’єднує споріднені роди тварин,— це … 

6.    Систематична категорія, що об’єднує споріднені класи,— це … 

Домашнє завдання: опрацюйте інформацію та завдання на блозі, створіть конспект до теми, вивчіть нові поняття та терміни, опрацюйте пр. 5 ст. 20-23, виконайте завдання 6 та7ст. 23 підручника; підготувати міні-проект "Як утворюються коралові острови."

 Виконані завдання надсилайте на Viber!


9 Клас

Тема. Білки , їх властивості та функції білків.

Повторимо вивчене.
Завдання1

Установити відповідність між функціями жирів та місцем їх локалізації в організмі.

Функція

Місце локалізації

1 теплоізоляційна

2 будівельна

3 захисна

4 енергетична

А у клітинних мембранах

Б під шкірою китів і тюленів

В у горбах верблюдів

Г у тканинах рослин і тварин

Д на органах (нирках) ссавців

Завдання 2 

Установити відповідність між полісахаридами та їхніми характеристиками.

Полісахарид

Характеристика

1 хітин

2 крохмаль

3 целюлоза

4 глікоген

А відкладається здебільшого у м’язах, серці й клітинах печінки

Б входить до складу клітинних стінок грибів, зовнішнього скелета членистоногих

В головний структурний компонент клітинних оболонок рослин

Г входить до складу нуклеїнових кислот

Д є основним запасним полісахаридом у рослин


 Завдання3.

 «Своя гра».

1. Які речовини відносять до вуглеводів?

2. Яку структуру мають молекули вуглеводів?

3. Чим фосфоліпіди відрізняються від жирів?

4. Чому вуглеводи бувають корисні та шкідливі?

5. Схарактеризуйте будівельну та енергетичну функції ліпідів.

6. Схарактеризуйте  функції вуглеводів.

Вивчення нового матеріалу

З історії

Життя, за загальновживаним визначенням Ф. Енгельса, — це особлива форма існування білкових тіл, основу якої становить обмін речовин і енергії. Кожен організм, кожна жива клітина складається з білків — великих, полімерних молекул, дуже складних і неповторних, характерних буквально для кожного організму.

Білки вперше були описані шведським хіміком Єнсом Якобом Берцеліусом у 1838 р., який і дав їм назву «протеїни» (від грец. protos — першорядної важливості).

Вони були виділені в окремий клас біологічних молекул у XVIII ст. У той час були досліджені такі білки, як альбумін з яєчних білків, фібрин із крові і глютен із зерна пшениці. Голландський хімік Герріт Мульдер визначив продукти руйнування білків — амінокислоти.

Багато вчених працювало над розкриттям таємниць білкової молекули, і ми сьогодні ознайомимося із цими таємницями.

План 

1. Структура білків. 


2. Рівні організації білкової молекули. Класифікація білків. 

3. Функції білків.


 Молекула білка — макромолекула (від грец. macros — великий, гігантський), тобто має велику молекулярну масу.


Білки – це органічні речовини, полімери, мономерами яких є амінокислоти.

Амінокислоти – це складні органічні сполуки, до складу молекули яких входить аміногрупа та карбоксильна група.

Властивості амінокислот: амінокислоти проявляють амфотерні властивості, тому їх відносять до амфотерних сполук; аміногрупа проявляє основні властивості, карбоксильна — кислотні властивості.

До складу білків входить 20 амінокислот.

Назви основних амінокислот та їхні скорочені позначення

Назва амінокислоти

Скорочена назва

Аланін

Ала

Аргінін

Арг

Аспарагін

Асн

Аспарагінова кислота

Асп

Валін

Вал

Гістидин

Гіс

Гліцин

Глі

Глутамін

Глн

Глутамінова кислота

Глу

Ізолейцин

Іле

Лейцин

Лей

Лізин

Ліз

Метіонін

Мет

Пролін

Про

Серин

Сер

Тирозин

Тир

Треонін

Тре

Триптофан

Три

Фенілаланін

Фен

Цистеїн

Цис

Серед цих 20 амінокислот є такі, яких організми людини і тварин синтезувати не можуть. Амінокислоти, які не можуть синтезуватися в організмі тварин, називають незамінними. Тварини повинні отримувати їх з їжею. Рослини здатні синтезувати усі 20 стандартних амінокислот. Слід розуміти, що незамінні амінокислоти не мають ніяких переваг у побудові чи функціонуванні білків, вони лише є необхідним компонентом їжі для тварин (людини).


Рівні організації білкової молекули. Класифікація білків

Первинна структура (ланцюжок амінокислот)

Вторинна структура (α-спіраль)

Третинна структура

Четвертинна структура (клубок білків)


Рівні структурної організації білка

Структура білка

Характеристика

Первинна

Послідовне, лінійне сполучення залишків амінокислот за допомогою пептидних зв’язків. Первинна структура представлена у вигляді довгого ланцюга.

Вторинна

Досліджували американські вчені Л. Полінг та Р. Корі. Спіралізація поліпептидного ланцюжка. Зв’язки водневі.

Третинна

Клубок, шар, глобула; досліджував англійський учений Дж. Кендрю в 1957 р. Поліпептидна спіраль закручується певним чином у глобулу за рахунок гнучкості вторинної спіральної структури і скріплення спіралей дисульфідними містками, у результаті чого утворюється об’ємне структурне утворення з характерною, чітко визначеною для кожного білка поверхнею. Зв’язки йонні, водневі, гідрофобні.

Четвертинна

Об’єднання кількох глобул в єдине функціональне утворення. Гідрофобні, водневі та йонні зв’язки.


Залежно від того, який вигляд має третинна структура, розрізняють два основні типи білків:

· глобулярні (від латин. globulus — кулька);

· фібрилярні (від латин. fibrilla— нитка).

Глобулярнібілки добре розчиняються у воді, вони можуть легко транспортуватися у клітині. До глобулярних білків відносять гемоглобін крові, альбумін яєчного білка, ферменти.

Фібрилярнібілки — це нерозчинні довгі ниткоподібні молекули, їхні функції пов’язані саме з їньою формою. Це, головним чином, структурні та захисні білки. До фібрилярних білків відносять кератин шерсті та волосся, колаген сухожиль.

За особливостями будови молекул білки поділяють на два класи: прості — протеїни, і складні — протеїди. Протеїни — трапляються практично в усіх тваринних і рослинних клітинах, у більшості рідин організму (плазмі крові, сироватці молока і т. д.).


Поміркуйте! Дайте відповідь на питання.

— Під впливом високої температури розчинний у воді прозорий білок стає щільним, нерозчинним і непрозорим. Як називається таке явище? Чому білок утратив природну активність?


Завдання.
Використовуючи текст підручника знайдіть відповідь на питання.

— Що таке ренатурація, деструкція? Яке значення має ренатурація?

Занотуйте в робочі зошити!

Чинники, що спричиняють денатурацію білків:

Хімічні:

Ø концентровані кислоти і луги;

Ø сполуки важких металічних елементів;

Ø органічні розчинники;

Ø отрути рослинного і тваринного походження;

Ø сечовина у високих концентраціях.

Фізичні:

Ø високі температури;

Ø ультрафіолетове опромінення;

Ø рентгенівське й радіоактивне опромінення;

Ø механічний вплив, наприклад вібрація.

 

Функції білків

ü Завдання для учнів:

— Проаналізуйте такі показники:

Вміст білка в деяких тканинах та органах (після зневоднення):

Ø м’язи — 80 %

Ø нирки — 72 %

Ø шкіра — 63 %

Ø печінка — 57 %

Ø мозок — 45 %


Додаткова інформація.

Структурні білки

Колаген є основним компонентом хрящів, сухожиль, шкіри, кісток. Колаген є в усіх багатоклітинних організмах, окрім рослин. У людини на його частку припадає близько 5 % від маси тіла і третина маси всіх білків організму. Це позаклітинний білок з унікальними властивостями. Його молекула витримує навантаження, вага якого в десятки тисяч разів більша від ваги білкової молекули. Тобто ці молекули міцніші, ніж сталевий дріт. Колаген бере участь у формуванні організму. Він визначає напрямок і швидкість росту клітинних елементів в організмі під час його росту і зберігає та підтримує набуту форму протягом життя.

При старінні організму кількість поперечних зшивок, а отже, і жорсткість структури колагену, зростає. Це погіршує якість сполучної тканини, наприклад робить більш ламкими кістки, менш прозорою рогівку ока. При кип’ятінні м’язової тканини (м’яса) частина пептидних зв’язків у колагені піддається гідролізу. При цьому утворюється суміш пептидів, що називається желатином. Тривалість приготування м’ясних страв визначається умовами руйнування волокон колагену.

Кератин входить до складу сполучної і покривної тканин, волосся, пір’я, рогів.

Еластин входить до складу еластичних тканин і виконує структурні функції. З нього побудовані внутрішні оболонки судин.

Транспортні білки

Транспортні білки утворюють комплекси з речовинами, які вони транспортують між тканинами або через мембрану. Ця функція та її регуляція найдосконаліше вивчені для дихальних білків — переносників кисню. Дихальні білки поширені, починаючи від дріжджів і до вищих хребетних. У бульбочках бобових також знайдений дихальний білок. Усі вони зворотно приєднують молекули кисню (зв’язують його при високому вмісті в середовищі і віддають при пониженому). Дихальні білки містять йон Феруму, рідше Купруму (молюски і більшість членистоногих), який бере участь у зв’язуванні кисню. Гемоглобіни і міоглобіни містять Ферум (Fe2+) у складі небілкової частини — гему. Гем — це пласка система, яка складається з порфіринового кільця, утвореного чотирма пірольними гетероциклами, що містять замісники та з’єднані між собою через метинові зшивки, і йону Феруму.

Захисні білки

Захисні білки — антитіла, які відіграють важливу роль у захисті організму від чужорідних речовин і клітин. Антитіла — це імуноглобуліни, які виробляються клітинами імунної системи лімфоцитами і входять до складу сироватки крові та інших позаклітинних рідин, а також поверхні деяких клітин, наприклад лімфоцитів. Організм виробляє антитіла на чужорідні білки, полісахариди, інші речовини, наприклад нітрофенол, на ракові клітини, пилок рослин тощо. Антитіла проявляють високу специфічність до свого антигену.

У нормі первинна дія імуноглобулінів повинна проявлятися вчасно, специфічно, адекватно за силою реакції і обмежено в часі. Однак часто трапляються порушення імунної системи, які проявляються у гіперчутливості імунної реакції або імунодефіцитності. Існують також захворювання, при яких імунна система організму починає працювати проти себе (аутоімунозахворювання). Порушення можуть виникати як наслідок дії радіоактивного опромінення, а також частого введення вакцин. На початку 80-х років було виявлено невиліковне на наш час захворювання — синдром набутого імунного дефіциту (СНІД). У 1984 р. з’ясували, що ця патологія викликається вірусом, який руйнує лімфоцити.

Завдання.

Використовуючи текст підручника заповніть таблицю:

Функції білків

Функції білків

Характеристика

Каталітична


Регуляторна


Структурна


Захисна


Транспортна


Рухова


Енергетична


Запасаюча


 Цікаве про білок.

 У стрижів салангані гніздо… їстівне. Ці птахи, які живуть у Південному Китаї, В’єтнамі, Індонезії, будують свої гнізда зі слини на скелях гір. Люди збирають гнізда салангані й варять їх. За смаком вони нагадують білок курячого яйця. Варені гнізда салангані насправді містять чимало білка.

 Молоко китів дуже поживне. У ньому багато білка, що допомагає маленькому киту швидко набирати вагу, рости не щодня, а щогодини.

 Чи не найстаршим жителем Землі був Ширалі Міслімов, який прожив 168 років. Понад 150 років він пропрацював чабаном і щоденно проходив з отарою по 10–15 км. Довгожитель вживав у їжу продукти з високим вмістом білків: молоко, сир, овочі. Не палив і не вживав алкоголю.

Зміна структури білка призводить до порушення його функції. У людини, яка хворіє на серпоподібноклітинну анемію, еритроцити крові мають форму серпа й не здатні переносити кисень. Виявилося, що амінокислотний склад білка хворих людей відрізняється від гемоглобіну здорової людини тільки однією амінокислотою.

Також пропоную переглянути відео про білки:




Підсумуємо вивчене!

Сьогодні ви дізналися про білки, їхню будову та функції, тобто значення для живих організмів. Людина споживає тваринні (м’ясо, риба, сир, молоко, яйця) та рослинні (гриби, горіхи) білки, і їх замінити неможливо. Нестача білків в організмі призводить до зменшення м’язових тканин, зсихання організму. Організм слабшає і не може протистояти хворобам, епідеміям. Дуже часто голодування призводить до смерті. Ви знаєте про тяжкі наслідки голодомору 1933 р. в нашій країні, який штучно був створений керівниками держави. Особливо шкідливо голодувати молодому поколінню. У такому віці слід не обмежувати себе в білковій їжі, а дотримуватися правильного режиму харчування, займатися спортом, фізкультурою, фізичною працею. За порадою можна звернутися до лікаря.

Продукти харчування людина отримує від природи. Тому не слід забувати про дбайливе ставлення до живої природи, намагатися не порушувати екологічної рівноваги, примножувати природні багатства.

Завдання.

«Знайди пару».

Назва білка

Місцезнаходження

Альбумін

Кератин

Колаген

Гемоглобін

Фібрин

Фібриноген

Пепсин

Трипсин

Міозин

Глобулін

Родопсин

Лізоцим

Інсулін

Підшлункова залоза

Роги, шерсть

Кров

Шкіра

Підшлунковий сік

М’язи

Слина

Зоровий пурпур

Вакцина

Шлунковий сік

Яєчний білок

Домашнє завдання: опрацювати параграф 3 підручника та матеріал, що розміщений на блозі, вивчити нові терміни та поняття, виконайте завдання, що є на блозі; знайдіть відповідь на запитання"Чому не можна харчуватися тільки тваринною їжею?"

Виконані завдання надсилайте на Viber!

Всім успіху!


Немає коментарів:

Дописати коментар