Вітаю 7 та 10 Клас!
Сьогодні 20 жовтня 2023 р.
7 Клас
Тема. Паразитизм.
Виконайте сести:
Вибрати одну правильну відповідь.
1. Жабурниця — це молюск:
А черевоногий
Б двостулковий
В головоногий
2. Виноградний слимак — це молюск:
А черевоногий
Б двостулковий
В головоногий
3. До черевоногих молюсків
належать:
А жабурниця, котушка, ставковик
малий, перлівниця, виноградний слимак
Б голий слимак, котушка, мідія,
морський гребінець, ставковик великий, каракатиця, устриця, виноградний слимак
В голий
слимак, котушка, виноградний слимак, ставковик великий, ставковик
вушкоподібний, ставковик малий
4. До головоногих
молюсків належать:
А кальмар,
восьминіг, каракатиця
Б кальмар,
устриця, каракатиця, перлівниця
В восьминіг,
жабурниця, перлівниця, кальмар
5. До
двостулкових молюсків належать:
А жабурниця,
мідія, устриця, перлівниця
Б жабурниця,
котушка, мідія, каракатиця
В перлівниця,
устриця, ставковик великий, каракатиця
6. Стулки
черепашки двостулкових молюсків закриваються за допомогою:
А лігамента
Б замикальних
м’язів (переднього і заднього)
В переднього
замикального м’яза
7. Тіло
ставковика великого складається з:
А голови,
ноги
Б ноги,
тулуба
В голови,
ноги, тулуба
8. Найвищий рівень організації
характерний для молюсків:
А черевоногих
Б головоногих
В двостулкових
9. Лише залишки черепашки мають
такі молюски:
А ставковик великий,
перлівниця, слимак, ставковик малий
Б жабурниця, мідія, слимак,
виноградний слимак
В восьминіг, слимак,
каракатиця, кальмар
10. У морях живуть молюски:
А каракатиця, мідія, устриця,
восьминіг, кальмар
Б жабурниця, ставковик великий,
кальмар, мідія, виноградний слимак
В слимак, перлівниця, устриця,
ставковик малий, каракатиця
Вивчення нового матеріалу.
З історії!
Ще в давнину люди виявляли в
організмах свійських тварин червів різних розмірів, помічали їх і в людини. У
стародавньому єгипетському джерелі — папірусі Еберса — є перші відомості про
хворобу, яка, як нині відомо, спричиняється паразитичними червами. Перші
наукові описи деяких паразитичних червів (гострик, аскарида, ехінокок) надав
Гіппократ, який ввів до медичного ужитку терміни «гельмінт» і «гельмінтоз».
Близько 250 видів гельмінтів
паразитують в організмі людини, шкодять здоров’ю, можуть спричинити важку
інвалідність і навіть стати причиною смерті. У нашій країні зареєстровано
близько 100 видів таких червів. Але не тільки на гельмінтів можна натрапити в
організмі тварин, рослин чи людини…
«Поміркуйте»
— Інколи діти жують травинки, зірвані на пасовищі чи в лузі. Поясніть, чому
цього не слід робити.
— У XIX ст. дітям, які страждали на недокрів’я, лікарі рекомендували їсти
сире м’ясо. Як ви вважаєте чи слід було це робити?
Домашнє завдання: опрацювати матеріал та завдання на блозі, опрацювати параграф 15 (тема "Паразитизм"), занотувати в зошити ключові поняття з теми та вивчити; дати відповідь на запитання 5 ст. 63 піжруч.
10 Клас
Тема1. Білки , нуклеїнові кислоти: огляд будови та біологічної ролі.
Тема2. Вуглеводи, ліпіди: огляд будови та біологічної ролі.
Тема1
Вивчення нового матеріалу.
Опрацюйте матеріал та занотуйте головне з теми.
Давайте згадаємо, білки – це біологічні полімери, мономерами яких є амінокислоти.
Перегляньте відел, що згадати:
Функції білків.
1. Структурна. Білки утворюють основу цитоплазми і входять до складу клітинних органел і мембран. Сухожилля, суглобові зв’язки, кістки скелета, копита складається з білків. Н-д, білки колаген і еластин забезпечують пружність і пластичність шкіри, судин, зв'язок.
2. Каталітична. Біологічні каталізатори,що прискорюють біохімічні каталізатори, називаються ферментами. Усі ферменти є білками. Кожен фермент каталізує одну або декілька однотипних реакцій, тому зв’язування фермата із субстратом високоспецифічне. Ділянка молекули білка, яка відповідає за зв’язування із субстратом, називається активним центром, а комплекс що уворився при цьому, - фермент-субстратним комплексом. У процесі реакції фермент не підлягає ані якісним, ані кількісним змінам.
3. Рухова. Будь-які форми активного руху в живій природі здійснюється за допомогою скоротливих білкових структур. Наприклад, основу поперечно-смугастої мускулатури складають білки актин і міозин, які переміщаються один щодо одного, що призводить до зміни лінійних розмірів м’яза.
4. Транспортна.
5. Захисна
6. Регуляторна.
7. Запасаюча.
8. Енергетична.
9. Рецепторна.
Первинна структура. Утворений у процесі трансляції поліпептидний ланцюг-послідовність амінокислот, з’єднаних між собою поліпептидним зв’язком.
Вторинна структура має 2 види альфа-спіраль та бета –структура, має водневий зв'язок.
Третинна структурою білка називають тривимірну упаковку поліпептидного ланцюга, тобто укладання в просторі альфа-спіральних і бета-структурних ділянок молекули. Має глобулярну та фібрилярну структуру.
Четвертинна структура складається не з одного, а з декількох поліпептидних ланцюгів, що кодується різними генами (гемоглобін).
На стабільність білкової молекули впливає багато чинників від якиї відбувається порушення просторової організації молекули – четвертинної, третинної, вторинної структур із збереженням первинної; білок втрачає свої фізико – хімічні властивості. Це явище називають денатурацією. . Якщо денатуруючий агент припиняє свою дію, то відбувається відновлення ( явище ренатурації). Якщо дія чинників призводить до порушення первинної структури білка, то говорять про протеоліз.
1) Нуклеїнові кислоти – це біополімери, мономерами яких є нуклеотиди. Кожний нуклеодид складається з пятивуглецевогомоносахариду, азотистої основи та залишку фосфатної кислоти.
Залежно від виду моносахариди нуклеїнові кислоти поділяють на 2 групи:
1. РНК, містять рибозу
2. ДНК, містить дезоксирибозу
Азотисті основи є похідними пурину( А, Г) та піримідину (У, Т).
Перегляньте відео :
Тема2
властивості ліпідів.
Під терміном ліпіди (від грец. — жир) хіміки об’єднують жири й жироподібні речовини. Головним критерієм, за яким ці речовини об’єднали в одну групу, є те, що вони не розчиняються у воді, але добре розчиняються в неполярних органічних розфакторах: ефірі, бензині, хлороформі тощо. Ця властивість споріднює всі ліпіди. А за своєю структурою вони доволі істотно відрізняються одне від одного. Отже, ліпіди — це органічні сполуки з різною структурою, але спільними властивостями.
У живих організмах зустрічаються різні ліпіди, зокрема фосфоліпіди, жири та стероїди. Усі вони виконують важливі функції.
Серед ліпідів найпоширеніші й найбільш відомі — жири. Уміст жиру в клітинах зазвичай невеликий — 5-10 % (сухої речовини). Однак існують клітини, у яких міститься близько 90 % жиру. У тварин такі клітини перебувають під шкірою, у грудних залозах, чіпці (сальнику). Жир міститься в молоці всіх ссавців. У деяких рослин велика кількість жиру зосереджена в насінні та плодах, наприклад у соняшника, конопель, волоського горіха.
За хімічною структурою жири являють собою складні сполуки трьохатомного спирту гліцеролу та високомолекулярних жирних кислот.
Жирні кислоти — це органічні сполуки, до складу яких входить карбоксильна група та довгий вуглеводневий хвіст.
Часто зустрічаються пальмітинова, стеаринова, олеїнова жирні кислоти.
Усі жирні кислоти поділяють на дві групи: насичені, тобто ті, які не містять подвійних зв’язків, і ненасичені, або неграничні, тобто ті, які містять подвійні зв’язки. До насичених кислот належать пальмітинова й стеаринова, а до ненасичених — олеїнова.
Взаємодія гліцеролу й жирних кислот призводить до утворення справжніх, або істинних, жирів — триацилгліцеролів.
Властивості жирів визначаються якісним складом жирних кислот та їхнім кількісним співвідношенням. Так, рослинні жири, або олії, багаті на неграничні жирні кислоти, тому в переважній більшості випадків вони є легкоплавкими — рідкими при кімнатній температурі. А тваринні жири при кімнатній температурі залишаються твердими, оскільки містять переважно насичені жирні кислоти.
Жири, або триацилгліцероли,— це природні органічні сполуки, які є естерами (складними ефірами) гліцеролу та жирних кислот. Триацилгліцероли являють собою форму накопичення жирів в організмі та є одним з основних джерел енергії, це найпоширеніші серед природних ліпідів. їх поділяють на жири, що залишаються твердими при температурі 20 °С, та олії, що перебувають при цій температурі в рідкій фазі.
Калорійність жирів вища, ніж калорійність вуглеводів, тому вони відкладаються в організмі тварин як запасна поживна речовина. Жир також служить для теплоізоляції й забезпечує плавучість. Одним із продуктів окиснення жирів є вода — деякі пустельні тварини запасають жир в організмі саме задля цієї мети. Олії найчастіше накопичуються рослинами (насіння соняшника, кокосової пальми тощо).
Особливо важливими жироподібними речовинами є фосфоліпіди. Це теж складні сполуки гліцеролу й жирних кислот, але від справжніх жирів вони відрізняються тим, що містять залишок ортофосфатної кислоти. Фосфоліпіди, завдяки своїй будові, мають здатність утворювати біліпідний шар, що є основою біологічних мембран.
Молекулярна маса фосфоліпідів становить усього кілька сотень дальто- нів. У молекулі розрізняють «голівку» й два «хвости». «Голівка» й «хвости» мають різні властивості. «Голівка» гідрофільна, тому що до її складу входить кисень і зв’язки поляризовані. Вода охоче взаємодіє з «голівками» фосфоліпідів. «Хвости» являють собою залишки жирних кислот, що містять багато СН2-груп. «Хвости» гідрофобні, вони «намагаються» уникнути взаємодії з водою. Інакше кажучи, фосфоліпіди є амфіфільними речовинами.
Якщо молекули фосфоліпідів перебувають на поверхні води, то їхні «голівки» обернені до води, а «хвости» — виштовхуються з води назовні. При цьому молекули фосфоліпіду утворюють моношар — поверхневу плівку завтовшки в одну молекулу.
А якщо молекули фосфоліпідів перебувають повністю у воді, тоді «голівки» будуть обернені до води (назовні), а «хвости» — від води (усередину). Такі дрібні скупчення молекул — міцели — дійсно утворюються, але буває й по-іншому, коли сильно витягнута міцела може замкнутися. Тоді утворюється пухирець, усередині й зовні якого перебуває вода. Молекули фосфоліпідів у стінці такого пухирця утворюють бішар, тобто розташовуються у два ряди голівками до води, а хвости обернені один до одного.
«Жирні» неполярні частини молекул при цьому взаємодіють одна з одною, а полярні частини — з водою. Ліпідний бішар становить основу всіх клітинних мембран, однак, крім ліпідів, ці мембрани містять ще й білки.
Різноманітність ліпідів.
Окрім триацилгліцеролів і фосфоліпідів, існує багато інших ліпідів.
Важливу біологічну роль відіграють такі складні сполуки, як гліколі- піди, що утворені з вуглеводів та ліпідів. їх особливо багато в складі тканини мозку та нервових волокон.
До ліпідів належать деякі вітаміни (А, Б) і гормони (наприклад, статеві), а також такі сполуки, як лецитин і холестерин.
Стероїди й терпени побудовані з п’ятиатомних вуглеводневих будівельних блоків С5Н8. З усіх стероїдів в організмі людини в найбільшій кількості наявний холестерол. Стероїдами також є статеві гормони (естроген, прогестерон, тестостерон), вітамін Б. До терпенів належать ароматичні речовини (ментол, камфора), натуральний каучук.
Воски — це естери жирних кислот і довголанцюгових спиртів. Тварини й рослини використовують їх як водовідштовхувальне покриття (бджолині стільники, покриття пір’я птахів, епідерміс деяких плодів і насіння).
Біологічні функції ліпідів.
Ліпіди дуже широко представлені в живій природі й відіграють надзвичайно важливу роль у клітині та організмі.
Структурна функція. Ліпіди беруть участь у побудові мембран клітин усіх органів і тканин. Вони беруть участь в утворенні багатьох біологічно важливих сполук.
Енергетична функція. Жири часто служать запасними поживними речовинами, виконуючи енергетичну функцію. Ліпіди забезпечують 25-30 % усієї енергії, необхідної організму. При повному розпаді
Функція запасання поживних речовин. Жири є свого роду «енергетичними консервами». Жировими депо можуть бути і крапля жиру всередині клітини, і «жирове тіло» у комах, і підшкірна клітковина, у якій накопичується жир у людини.
Терморегуляторна функція. Жири погано проводять тепло. Вони відкладаються під шкірою, утворюючи у деяких тварин величезні скупчення. Наприклад, у кита шар підшкірного жиру досягає
У багатьох ссавців є спеціальна жирова тканина, що відіграє роль терморегулятора, своєрідного біологічного «обігрівача». Цю тканину називають «бурим жиром». У ній виробляється енергія, що має для ссавців важливе значення в умовах життя при низьких температурах.
Жир може бути постачальником так званої ендогенної води. Із
Захисна функція. Шар жиру захищає ніжні органи від ударів і струсів (наприклад, навколониркова капсула, жирова подушка біля ока). Жироподібні сполуки покривають тонким шаром листя рослин, не даючи їм намокати під час рясних дощів.
Гормональна функція. Багато ліпідів є попередниками в біосинтезі гормонів. Наприклад, до ліпідів належать статеві гормони людини й тварин: естрадіол (жіночий гормон) і тестостерон (чоловічий гормон).
Із ненасичених жирних кислот у клітинах людини й тварин синтезуються такі регуляторні речовини, як простагландини. Вони мають широкий спектр біологічної активності: регулюють скорочення мускулатури внутрішніх органів, підтримують тонус судин, регулюють функції різних відділів мозку, наприклад центру теплорегуляції. Підвищення температури тіла під час деяких захворювань пов’язане з посиленням синтезу простагландинів і збудженням центру терморегуляції. Широко застосовуваний у медицині аспірин гальмує синтез простагландинів і в такий спосіб знижує температуру тіла.
Тестове завдання:
1. 1Молекули яких речовин
виконують в організмі транспортну функцію?
Ануклеїнових кислот
Ббілків
Вфосфоліпідів
Гполісахаридів
2.
Основною речовиною у складі копит і рогів
копитних тварин є
Асполука Кальцію.
Бкератин.
Вфібрин.
Гсполука Стронцію.
3. Проаналізуйте опис: «Білки - біополімери,
мономерами яких є залишки (1). До цієї групи належить пепсин, що забезпечує (2)
функцію». Замість цифр в опис потрібно вписати слова, наведені в рядку.
Укажіть правильний варіант.
А жирних кислот, 2 - транспортну
Б 1 - нуклеотидів, 2 - рухову
В 1 - глюкози, 2 - структурну
Г1 - амінокислот, 2 – каталітичну
4.
Опишіть молекулу
гемоглобіну за наведеними ознаками.
За хімічною природою є:
1білком
2полісахаридом
3нуклеїновою
кислотою
Функція:
1захисна
2транспортна
3каталітична
Є складником клітин системи:
1дихальної
2кровоносної
3опорно-рухової
5.
Вторинна структура білкової молекули
утворюється за рахунок
Айонних зв'язків
Бводневих зв'язків
Вковалентних зв'язків
Ггідрофобних взаємодій
За яким критерієм ліпіди були об’єднані в одну групу?
Чим визначаються властивості жирів?
Як структура фосфоліпідів пов’язана з їхніми функціями?
У чому полягає енергетична функція жирів?
Завдяки яким своїм властивостям жири виконують терморегуляторну функцію?
Чи можна налити в склянку ендогенну воду, що утворилася при окисненні жирів?
Які регуляторні функції можуть виконувати ліпіди?
Немає коментарів:
Дописати коментар