перекладач

четвер, 23 листопада 2023 р.

Вітаю 7 та 10 клас!

Сьогодні 24 листопада 2023 р.

7 Клас

Тема. Птахи.

Пригадаймо вивчене!
Дайте відповідь на запитання: 

             Які тварини належать до рептилій?

             У яких середовищах живуть плазуни?

             Скільки видів налічується на Україні?

             З яких частин складається тіло плазуна?

             Чим вкрите тіло у рептилій?

             Які органи знаходяться на голові?


Вивчення нового матеріалу.


Опрацюйте інформацію та занотуйте в зошити ключові поняття та терміни.


Загальні ознаки класу Птахи. 

Птахи – це теплокровні яйцекладні наземні хребетні з передніми кінцівками ,

перетвореними на крила, тіло яких вкрито пір’ям. В основному це тварини, що добре літають. Є представники, що пристосувалися до життя на поверхні землі й у водному середовищі. Поширені на всіх континентах, у всіх кліматичних зонах. Харчуються в основному тваринними організмами (від дрібних безхребетних до ссавців), але є й рослиноїдні види.

 Основні прогресивні ознаки класу Птахи.

- Значний розвиток центральної нервової системи

- Високорозвинена здатність до терморегуляції, що зумовила відносно

сталу темпера.

 - Добре розвинена здатність до пресування в повітрі (у більшості

представників)

- Виражена турбота про потомство (висиджування яєць і вигодовування

пташенят)

Форма тіла й розміри

Тіло птахів має двобічну симетрію, обтічної форми, що зумовлює зменшення

сили тертя у повітрі під час польоту. Є дві пари кінцівок, перша з яких

видозмінюється в крила. Тіло розділене на голову, тулуб, кінцівки та хвіст.

Чітко виражена шия, що має високу рухливість, завдяки чому птах може не

тільки спритно збирати корм та озиратися на всі боки, а й чистити дзьобом

пір’я черевця, крил, спини й хвоста.

Голова в птаха невелика, округлої форми, з витягнутим уперед досить довгим

і тонким дзьобом, покритим роговим чохлом. Дзьоб складається з двох

частин: верхньої — наддзьобка і нижньої — піддзьобка. В основі наддзьобка

відкриваються ніздрі. З боків голови містяться великі круглі очі, трохи нижче

й позаду них під пір’ям сховані вушні отвори. За допомогою передніх

кінцівок — крил — птах літає, їх поверхні підтримують птаха в повітрі.

Ходить птах, спираючись на пальці задніх кінцівок — ніг. Нижня частина ніг

і пальці з кігтями вкриті грубою шкірою з роговими лусочками.

- Найбільші нелітаючі птахи

Зафіксовано, що висота самців африканського страуса звичайного може

досягати 2м 74см.

Найвищі літаючі птахи

Найвищим з літаючих птахів є журавлі. Деякі з них досягають майже 2м

заввишки.

- Найменші птахи

Самці колібрі – бджілки, що мешкають на Кубі і на о. Пінос, важать 1,6г, а

їхня довжина дорівнює 5,7см. Половину довжини складають хвіст і дзьоб.

Самки трохи крупніші за самців.

- Найдрібніший хижий птах

Найдрібніший серед хижих птахів – чорноногий сокіл – крихта з Південно-

Східної Азії і білогрудий сорокопуд з північно-західної частини о. Борнео.

Середня довжина тіла в обох видів складає 14-15см, включаючи хвіст

завдовжки 5см, а вага близько 35г.

- Найважчий хижий птах

Андський кондор. Самці в середньому важать 9-12кг при розмаху крил 3м і

більше.

 Покриви тіла.

Шкіра птахів вкрита пір'ям. Пір'я розташоване на певних ділянках

(птеридіях). Є ділянки вільні від пір’я (аптерії).

Будова пера

Контурні пера складаються зі стрижня (поділяється на дві частини – очин

(занурений у шкіру) і стовбур) і двох бічних пластинок – опахал.

(складаються з борідок першого і другого порядків). У пухового пера на

борідках другого порядку відсутні гачечки. Пух не має стрижня.

Шкірною залозою у птахів є куприкова. Вона розташована над основою

хвоста й добре розвинена у водних видів. У деяких наземних видів вона

відсутня (страуси, дрохви).

Пір’я, особливо пухове, і пух зберігають тепло пташиного тіла. Між

борідками, у стрижнях і серед окремих пушинок міститься багато повітря,

яке погано проводить тепло.

Птахи періодично линяють: старе, зношене пір’я випадає, а замість нього

виростає нове.

 Як літають птахи

Крила птахів є видозміненими передніми кінцівками. Їхні рухи

забезпечуються добре розвиненими грудними м’язами. Вони поперемінно

піднімають і опускають крило.

Несуча поверхня крил може утворюватися перами, які черепицеподібно

перекривають одне одного.

 

Тип польоту

Махаючий Політ, під час якого птах утримується в повітрі з

допомогою змахів крил.

Планерувальний Політ, під час якого крила нерухомо розставлені під

кутом 90º відносно тіла, а птах під впливом сили

тяжіння поступово втрачає висоту.

Ширяючий Це планерувальний політ, що відбувається без утрати

висоти або навіть із підйомом. Під час такого типу

польоту птахи використовують висхідні потоки повітря.

Зависаючий Політ, під час якого птах інтенсивно махає крильми,

але залишається на одному місці. У цьому випадку

тяга, яку розвивають крила, спрямована вгору й урівноважує вагу тіла птаха.

Перегляньте відео :

Завдання1
Дайте відповідь на запитання:
Чим представлена опорно-рухова,дихальна, травна та кровоносна система у птахів?

Завдання2

Доповнити речення.


1. Шкіра у птахів вкрита _____________ і не має___________

2. У птахів є 3 види пір’я ___________, __________, ____________

3. Куприкова залоза міститься _____________

4. Форма дзьоба залежить від _____________

5. Пера, які забезпечують політ ______________

6.Тіло птаха складається з ___________, _________, __________,                    __________, ___________

7. Пір’я, яке призначене , для збереження тепла ___________

8. Передні кінцівки називаються ____________

9. Задні кінцівки – це_____________

10. Подвійне дихання забезпечують_______________

11. Грудина має великий виступ, що називається___________

12. Серце у птахів _______________

Завдання3

 «Так – Ні»
- Птахи – це холоднокровні тварини, тіло яких вкрите пір'ям. 
- У птахів добре розвинена здатність до пересування в повітрі. 
- Всі птахи вміють літати. 
- Задні кінцівки птахів перетворені на крила. 
-- Птахи поширені на всіх континентах, у всіх кліматичних зонах. 
- Шия птахів має високу рухливість. 
- У деяких наземних видів куприкова залоза відсутня.

Домашнє завдання: опрацювати матеріал розміщений на блозі та виконати завдання; читати пр. 23 ст. 90-93, завдання 3,4 ст. 93 підручника.


10 Клас

Тема1 Вітаміни, їх роль в обміні речовин.

Тема2 Порушення обміну речовин , повязаний з нестачею чи надлишком певних хімічних елементів , речовин.
 Тема1
Повтор вивченого.
Дайте відповідь на запитання:

1. Пригадайте, що таке ферменти?

2.Наведіть приклади ферментів.

3.Що таке прості й складні ферменти?

4. Як класифікують ферменти за біологічним значенням?

5. Що таке метаболічні ферменти?

6. Що таке травні ферменти?

7.  Що таке біологічно-активні речовини?

Екскурс в історію

Історія людства знає багато випадків смертей від нестачі вітамінів. Вже у ХVІІІ столітті були описані прояви цинги, яка найчастіше трапляється у моряків. У кінці століття до раціону моряків почали додавати лимони і апельсини, які дозволяли запобігти цій хворобі під час довгих морських вояжів. Польський хімік К. Функ (1912) назвав біологічно активну речовину, яку виділили з висівок, "вітаміном", оскільки вона містила в своїй молекулі аміногрупу (лат. vita -- життя + "аміни"). Ця назва збереглась до цього часу, хоча азот міститься не в усіх вітамінах.
Вивчення нового матеріалу.

Вітаміни, їх види та значення в роботі організму людини

Перегляньте відео:

Для підтримання нормальної життєдіяльності організму крім білків, жирів, вуглеводів, мінеральних речовин і води потрібні вітаміни. Цим терміном називають групу додаткових речовин їжі, що належать до різних класів органічних сполук і за рідкісним винятком не синтезуються в організмі людини. Вони мають сильний і певною мірою специфічний вплив на процеси обміну, причому в дуже невеликих кількостях.

Вітаміни надходять в організм з продуктами харчування, переважно рослинного походження. В тканинах організму людини вони засвоюються, утворюючи більш складні речовини. їх значення полягає в тому, що вони є складовою частиною молекул багатьох ферментів та деяких фізіологічно активних речовин, які беруть участь в обміні речовин. Отже, якщо вітаміни не надходять з їжею, то організм не отримує необхідних речовин, що згубно позначається на здоров'ї людини.

Як правило, під час дослідження будь-якого вітаміну його вводять піддослідним тваринам в очищеному вигляді або навпаки, вилучають його з продукту харчування і вивчають фізіологію та біохімію піддослідних організмів. Таким чином було з'ясовано роль вітамінів в обміні речовин, їх різноманітні функції. Стало відомо, що вони беруть участь у синтезі й розщепленні амінокислот, жирів, азотистих основ нуклеїнових кислот, деяких гормонів, медіатора ацетилхоліну, який забезпечує передавання імпульсів у нервовій системі.

Нині відомо понад 20 вітамінів, які мають безпосереднє значення для здоров'я людини. Усі вони розподілені на дві групи:

жиророзчинні (кальцифероли - віт. D, каротиноїди - провітаміни А, ретинол - віт. А, токофероли - віт. Е, філохінони - віт. К)

водорозчинні (аскорбінова кислота - віт. С, біотин - віт. Н, нікотинова кислота - віт. РР, пантотенова кислота - віт. В5, піридоксин - віт. В6, рибофлавін - віт. В2, фолієва кислота - віт. В9, ціанокобаламін - віт. В12).

За нормального раціону і здорового способу життя потреба у вітамінах задовольняється природним шляхом. Проте навіть за цих умов узимку й навесні доцільно вживати додатково аскорбінову кислоту (віт. С). У разі одноманітного харчування, збідненого на натуральні рослинні продукти, спостерігається порушення обміну вітамінів. Дещо вища потреба у вітамінах у молоді, а також у осіб, що працюють у шкідливих умовах, живуть у суворих кліматичних умовах, під час захворювань. У таких випадках люди потребують додаткового збагачення їжі вітамінами.

Для збереження вітамінів у їжі слід дотримуватись правил заготівлі, зберігання продуктів, приготування їжі - уникати її переварювання й пересмажування. Наприклад, у пошкоджених овочах і фруктах аскорбінова кислота руйнується внаслідок дії ферментів, які розщеплюють ці молекули.

Заповніть таблицю:

Вітаміни

Значення для організму

Наслідки авітамінозу

 

 

 

 Властивості вітамінів

Вітамін С (аскорбінова кислота) — бере участь у обміні речовин і потрібний для загального розвитку організму. Недостатня кількість Поділ вітамінів на групи за їх відношенням до розчинників: водорозчинні жиророзчинні аскорбінової кислоти в організмі приводить до зниження працездатності, швидкої втомлюваності, розвитку цинги. Вітамін С виробляють тільки рослини, тому овочі, плоди і ягоди є основним джерелом постачання його в організм людини. Особливо багато вітаміну С у шпинаті, зелених волоських горіхах, чорній смородині, лимонах, апельсинах, солодкому стручковому перці, суницях, плодах шипшини. Вітамін С дуже нестійкий, легко окислюється киснем, навіть за кімнатної температури. Значне підвищення температури (понад 50°С) при вільному доступі повітря призводить до швидкого його руйнування. Добре зберігається вітамін С у кислому середовищі (квашеній капусті).

До вітамінів групи В належать В1, В2, В6, В9, В12, В15.

Вітамін В1 (тіамін) сприяє повному засвоєнню вуглеводів організмом. Відсутність вітаміну в організмі викликає захворювання нервової системи — бері-бері. Міститься вітамін В1 у житньому та пшеничному хлібі, дріжджах, печінці тварин, яйцях, овочах, переважній більшості фруктів.

Вітамін В2 (рибофлавін) входить до складу ферментів, які беруть участь у вуглеводному і білковому обмінах. Нестача його призводить до ураження шкіри, запалення язика, губів, розширення кровоносних судин рогівкової оболонки очей, випаданню волосся. Вітамін В2 міститься в яловичій печінці, нирках тварин, дріжджах, зерні, молоці, яєчному жовтку.

Вітамін В6 (піридоксин) бере участь у обміні речовин. Відсутність або нестача його в їжі спричинює запалення шкіри. Вітамін В. міститься в м'ясі, рибі, печінці, квасолі, пшениці, дріжджах.

Вітамін В9 (фолієва кислота) має велике значення у кровотворенні. При нестачі його розвиваються різні форми недокрів'я. Багато вітаміну В9 у зеленому листі салату, шпинаті, петрушці. Він міститься майже у всіх продуктах тваринного і рослинного походження. Вітамін В9 дуже нестійкий при тепловій обробці й швидко руйнується.

Вітамін В12 (ціанкобаламін) синтезується тільки мікроорганізмами. Відсутність його в організмі спричинює недокрів'я. Міститься вітамін В12 в продуктах тваринного походження, найбільше його в печінці, нирках, яєчному жовтку, менше — в м'ясі, молоці.

Вітамін В15 (пангамова кислота) бере участь у окислювальних процесах організму, сприятливо діє на серце, судини, кровообіг. Міститься вітамін В15 у висівках рису, дріжджах, печінці.

Вітамін Р (цитрин) сприяє зміцненню тонких кровоносних судин, захищає організм від крововиливів, сприяє накопиченню вітаміну С у тканинах. Він міститься в рослинах, багатих на вітамін С. Вітамін

РР (нікотинова кислота) входить до складу деяких ферментів і відіграє важливу роль у обміні речовин. У разі нестачі цього вітаміну людина може захворіти на пелагру (шорстка шкіра), що виявляється як запалення шкіри, порушення діяльності органів травлення і нервової системи. Вітамін РР міститься в картоплі, яловичій печінці, житньому хлібі, дріжджах.

Холін впливає на білковий і жировий обмін, знешкоджує шкідливі для організму речовини. Відсутність його в їжі сприяє жировому переродженню печінки, ураженню нирок. Холін міститься в печінці, м'ясі, яєчному жовтку, молоці, зерні.

Вітамін Н (біотин) регулює діяльність нервової системи. Відсутність його в організмі викликає запалення шкіри, випадання волосся, деформацію нігтів. У невеликих кількостях він міститься в печінці, м'ясі, молоці, горіхах.

До жиророзчинних належать вітаміни А, D, Е, К.

Вітамін А (ретинол) впливає на зір, ріст і нормальний розвиток скелета, стан шкіри і слизової оболонки. При нестачі вітаміну А припиняється ріст і розвиток організму, випадає волосся, погіршується зір, особливо в присмерках (куряча сліпота). Міститься вітамін А в риб'ячому жирі, печінці, жовтках яєць, молоці. У продуктах рослинного походження жовто-оранжевого кольору і в зелених частинах рослин (шпинаті, салаті) міститься провітамін А — каротин, який в організмі людини під дією ферменту печінки (в присутності жиру) перетворюється на вітамін А. Потреба у вітаміні А на 75 % задовольняється за рахунок каротину. Вітамін А і каротин добре зберігаються при тепловій обробці. Каротин розчиняється у жирі при пасеруванні овочів і краще засвоюється організмом. Згубно діють на вітамін А сонячне світло, кисень повітря, кислоти.

Вітамін Д (кальциферол) бере участь в утворенні кісткової тканини, сприяє утриманню в ній солей кальцію і фосфору, стимулює ріст. Особливо необхідний він дітям, оскільки його нестача сприяє розвитку рахіту, а у дорослих людей може стати причиною захворювання кісток. Міститься у печінці тріски, палтусі, оселедці, печінці яловичій, вершковому маслі, яйцях, молоці. Проте в основному він синтезується в організмі, утворюючись з провітаміну (речовина, яка міститься в шкірі) під дією ультрафіолетового проміння. Надлишок надходження вітаміну Д може спричинити отруєння.

Вітамін Е (токоферол) впливає на процеси розмноження. У разі нестачі його відбуваються зміни у статевій, нервовій системах та в секреції організму. Вітамін Е міститься в олії та зародках злаків. Вітамін К (філохінон) бере участь у процесі згортання крові. Міститься в зелених листках салату, капусти, кропиви. Більша частина його синтезується бактеріями у кишковому тракті людини.

Виконайте завдання:

Передбачте наслідки вживання таких наборів продуктів

1. Хліб, м'ясо, яйця, молоко.

2. Яблука, лимони, очищений рис. 

3. Горох, огірки, хліб, м'ясо. 

4. Фрукти і овочі. 

Логічні завдання (закінчити фрази)

1. До водорозчинних вітамінів належать:

2. До жиророзчинних вітамінів належать:

3.При недостачі або надлишку вітамінів в організмі людини --

4. Вітаміноподібні речовин --


Тема2

Перегляньте відеодо теми:
Занотуйте в зошити
Надлишок і нестача елементів/речовин

Елемент або речовина

Прояви нестачі

Прояви надлишку

Макроелементи

Калій (K)

Слабкість, дистрофія, параліч, набряки, гіпотензія, зупинка серця, порушення передачі нервових імпульсів, сухість шкіри

Аритмія чи тахікардія, параліч, конвульсії, слабкість, гіпотензія, уповільнене мислення, утруднення мови

Кальцій (Ca)

Підвищена крихкість кісток, нігтів, зубів, деформація хребта, припинення росту, оніміння й відчуття поколювання в кінцівках, безсоння, судоми, збудження

Біль у кістках і м’язах, міастенія, порушення балансу під час ходьби, пригнічення рефлексів, нудота, сплутаність свідомості

Магній (Mg)

Гемолітична анемія, аритмія, тахікардія, ущільнення в м’яких тканинах, гіпо- й гіпертензія, депресії

У разі порушення функції нирок, сухість у роті, підвищена стомлюваність, м’язова слабкість нудота, утруднення дихання

Натрій (Na)

Непритомність, апатія, стомлюваність, м’язові спазми, набряки, гіпотензія, тахікардія, нудота, втрата маси тіла, зниження імунітету

Навантаження на нирки; набряки, гіпертензія, судоми, спрага, м’язова й нервова дратівливість, анорексія

Сульфур (S)

Іноді можуть виникнути болючість суглобів, високий рівень глюкози й тригліцеридів у крові

Надмірна слабкість, блювання, втрата свідомості, сильне тремтіння кінцівок, судоми

Фосфор (P)

Судоми, слабкість, підвищена стомлюваність, біль у кістках, утрата маси тіла, крихкість кісток та їх деформація, рахіт, порушення росту

Тільки за ниркової недостатності — надлишок P призводить до зниження рівня Ca і до відповідних симптомів

Хлор (Cl)

Нудота, блювання, сплутаність свідомості, слабкість, кома

Порушення кислотно- лужної рівноваги у рідинах організму, слабкість, сплутаність свідомості, кома

Мікроелементи

Бром (Br)

Безсоння у хворих під час ниркового діалізу

Загальмованість, сонливість, слабкість, мовна невиразність, утрата свідомості

Ферум (Fe)

Порушення еритропоезу, анемія, послаблення імунітету, порушення росту, виснаження, розтріскування в кутах рота, запалення язика, анорексія

Діарея, сильна нудота, біль у животі, блювання, слабкість, блідість, посиніння губ, кистей рук, нігтів, поверхневе дихання

Іод (І)

Гіпофункція щитовидної залози; у дитинстві — кретинізм, відставання у розвитку, порушення розвитку кісток; у дорослих — мікседема, ендемічний зоб

Втрата ваги, порушення у роботі шлунка, кишечнику та серці; порушення теплового обміну, слабкість, зниження працездатності

Купрум (Cu)

Осередкова алопеція, анемія, емфізема легень, стомлюваність, зниження імунітету, остеопороз, пігментація шкіри та висипання на ній

Біль у м’язах і животі, анемія, нудота, блювання, депресія й дратівливість

Фтор (F)

Підвищена крихкість кісток, зубів, карієс

Флуороз — порушення функції нирок, ШКТ, неврологічні й м’язові розлади, коричневі плями на емалі зубів

 Домашнє завдання: опрацювати матеріал розміщений на блозі та виконати завдання, читати пр. 18, 23 підручника; виконайте завдання 6 ст. 161 підруч.

 



Немає коментарів:

Дописати коментар