Добрий день 8 та 11 клас!
Біологія
Сьогодні 21 листопада 2024 р.
8 Клас
Тема. Значення травлення.
Повторимо вивчене.
Завдання 1.Біологічний диктант
1. Основні поживні речовини — ... .
2. Тип живлення людини — ...
3. Травлення здійснюється за рахунок... .
4. Сукупність усіх хімічних перетворень речовин в організмі з моменту надходження до моменту виведення продуктів розпаду називається ...
5. Багато вітаміну С міститься в …
6. Білки розщеплюються до...
7. Жири розщеплюються до...
8. Складні вуглеводи розщеплюються до...
9.Розщеплення (розкладання) поживних речовин на простіші сполуки це …
10. Потреба людини в поживних речовинах визначається …
11. За відсутності вітамінів виникає захворювання…
12. За нестачі вітамінів виникає захворювання …
Біологічний диктант
1. Основні поживні речовини — ... .
2. Тип живлення людини — ...
3. Травлення здійснюється за рахунок... .
4. Сукупність усіх хімічних перетворень речовин в організмі з моменту надходження до моменту виведення продуктів розпаду називається ...
5. Багато вітаміну С міститься в …
6. Білки розщеплюються до...
7. Жири розщеплюються до...
8. Складні вуглеводи розщеплюються до...
9.Розщеплення (розкладання) поживних речовин на простіші сполуки це …
10. Потреба людини в поживних речовинах визначається …
11. За відсутності вітамінів виникає захворювання…
12. За нестачі вітамінів виникає захворювання …
• Людина з’їдає за рік в середньому 500 кг їжі.
• Загальна довжина травної системи дорослої людини становить близько 9 метрів.
• Потрібно близько 72 годин, щоб перетравити святкову вечерю. Першими перетравлюються вуглеводи (хліб, пироги, печиво, кекси), потім перетравлюються білки (наприклад, смажена курка), і найдовше перетравлюються жири, включаючи соуси та вершки з тістечок.
Вивчення нового матеріалу.
Опрацюйте текст.
В процесі життєдіяльності організму вони синтезуються та розпадаються. Ці процеси у всіх клітинах, тканинах і системах відбуваються безперервно та характеризують обмін речовин, які є продуктами життя. Якщо припиняється обмін речовин – припиняється життя.
Харчування – необхідна умова для нормального розвитку, росту та життєдіяльності людського організму. До складу різноманітних харчових продуктів входять поживні речовини. Які? (Білки , жири, вуглеводи, мінеральні солі, вітаміни і вода. )
Білки, жири, вуглеводи, мінеральні речовини та вітаміни, які надійшли з їжею, змінюються, перетворившись на субстракти тканин організму, а продукти обміну, які утворилися внаслідок окислення цих речовин, із організму виводяться. Початкові стадії хімічних змін із харчовими продуктами відбуваються у системі травлення. Основа травлення – це розщеплення великих і складних молекул (білків, вуглеводів та жирів) до їх складних компонентів.
Їжа, переміщуючись органами травлення, піддається дії соків, які сприяють її перетравленню. До складу цих соків входять різні хімічні речовини.
Травленням слід вважати процес фізичних і хімічних змін їжі, що надійшла в організм, внаслідок якого складні харчові речовини перетворюються на простіші, здатні засвоюватися організмом.
Травлення – це початковий етап обміну речовин між організмом і зовнішнім середовищем. Розщеплення поживних речовин відбувається в органах травлення поетапно, з допомогою травних соків.
Система органів травлення забезпечує приймання, роздрібнення, розрідження, переміщення, розщеплення і всмоктування їжі та видалення перетравлених решток.
Виділяють три види травлення за місцем, де фермент впливає на речовину:
· Внутрішньоклітинне травлення, що відображає свою назву. Цей вид травлення відбувається всередині клітини при захопленні речовини за допомогою фагоцитозу. У людини таке травлення можна побачити в імунних клітин.
· Порожнинне травлення відбувається на значній відстані від секреторних клітин, в порожнині шлунково-кишкового тракту.
· Мембранне травлення здійснюється ферментами, що знаходяться на мембрані клітини при контакті з нею речовини. Таке травлення можна виявити в тонкому кишечнику, де відбувається остаточне розщеплення і всмоктування речовин.
Травна система складається зі шлунково-кишкового тракту (травного каналу) і допоміжних органів травної системи (травних залоз).
Шлунково-кишковий тракт має вигляд трубки з розширенням (шлунок) і петлями (кишки) загальною довжиною 6-9 м: починається ротовою порожниною, за нею розміщені глотка, стравохід, шлунок, тонкий кишечник, товстий кишечник і завершується анальним отвором.
Побудований так, що їжа по ньому може просуватися тільки в одному напрямі (від рота до анального отвору), тому людина може продовжувати харчуватися й тоді, коли з'їдена раніше їжа ще перетравлюється.
Допоміжні органи травної системи: травні залози (слинні, печінка із жовчним міхуром і підшлункова залоза) виробляють секрети, необхідні для процесів травлення. Ці органи виробляють та зберігають речовини, які допомагають травленню, але їжа крізь них не проходить.
Перегляньте відео до теми:
Функція | Значення | Забезпечують |
Рухова функція | забезпечує захоплення їжі, її подрібнення, змішування з травними соками, просування її по травному тракту, виведення неперетравлених решток назовні. | М'язи нижньої щелепи, язика, м'якого піднебіння та стінок травного каналу |
Секреторна функція | забезпечує виділення травних соків і слизу, гормонів, які регулюють діяльність травної системи | слизові клітини слизової оболонки стінки травного каналу, великі залози |
Функція розщеплення | забезпечує розщеплення складних молекул на їхні складові під дією травних ферментів | травні ферменти у складі травних соків, які продукують залози та залозиста оболонка травного тракту |
Функція всмоктування | забезпечує надходження у кров та лімфу води, розчинних мінеральних солей, вітамінів і простих речовин розщеплення молекул білків, жирів | слизова оболонка та судини, що підходять до органів травлення |
Функція виділення | полягає у виведенні з організму деяких продуктів травлення, здебільшого не потрібних організму | сфінктер прямої кишки |
Захисна функція | знешкодження чужорідних сполук та мікроорганізмів, що поступають з їжею | мигдалики у глотці, лімфовузли у стінках травного каналу, бактерицидні речовини у складі слини та травних соків, печінка (фільтрує кров, що відтікає від кишечника). |
Регуляторна функція | Гуморальна регуляція процесів гормонами, участь печінки в теплорегуляції організму, апендиксу - в імунній регуляції. | ендокринна система шлунково–кишкового каналу (слизові оболонки шлунка, дванадцятипалої кишки та підшлункової залози), печінка, апендикс |
Завдання2.
«Закінчи речення»
1. Найбільша травна залоза ___________
2. Травна система розпочинається із ____________
3. органом смаку , на слизовій оболонці якого містяться смакові рецептори є____________
4. Орган, в якому їжа накопичується і частково перетравлюється __________.
5. Орган, який виробляє жовч _________________.
6. Протоки підшлункової залози впадають у _________________.
7. Відділ травної системи де всмоктуються поживні речовини_______
8. Калові маси накопичуються у _____________.
9. Ротова порожнина переходить у ____________.
10. Найширший орган травної системи _____________.
Виконані завдання надсилайте на Viber!
11 Клас
1. Демекологія.
ДЕМЕКОЛОГІЯ (від грец. демос - народ) - розділ екології, що вивчає умови формування, структуру, функціонування і динаміку розвитку популяцій окремих видів; інша назва - популяційна екологія.
Її засновником вважають англійського еколога Чарльза Елтона.
Об'єктом дослідження демекології є популяція як група особин одного виду на конкретній території, що утворює самостійну генетичну систему й формує власну екологічну нішу.
Предметом демекології є онтогенез особин, структура популяцій, їх динаміка, стійкість, стабільність, самовідновлення й саморегуляція.
Методи демекології: екологічне моделювання (для створення моделей взаємовідносин), екологічний моніторинг за найінформативнішими параметрами популяцій (чисельністю, репродукцією, живленням, статевою структурою); методи прямого підрахунку, пробних ділянок, метод мічення й повторного відлову.
2. Структура популяції.
1 . Статева структура - співвідношення особин різних статей, тобто відношення кількості самців до кількості самок. Досліджуючи дану структуру довели, що в природних популяціях є механізми саморегуляції.
2 . Вікова структура - розподіл особин популяції за віковими групами. Правило стабільності вікової структури.
3 . Просторова структура - розподіл особин популяції по території, яку вона займає. Усі організми популяції мають індивідуальний або груповий простір, що виникає внаслідок механізмів активного розмежування особин (принцип територіальності).
4 . Етологічна структура - система взаємозв'язків між особинами, що проявляється в їхній поведінці. Основними формами організації популяцій тварин є поодинокий (більшість павуків, качка-крижень) та груповий спосіб життя у вигляді родин, колоній, зграй, табунів. Етологічна структура є видоспецифічною, і її порушення може призводити до загибелі усієї популяції.
3. Функціональна роль популяцій в екосистемах.
- Продукційна роль - популяції автотрофних організмів-продуцентів засвоюють сонячну енергію й утворюють первинну продукцію, що її споживають гетеротрофні консументи;
- редукційна роль - популяції редуцентів розщеплюють органічні рештки до мінеральних речовин, що знову вступають у кругообіг;
- трансформаційна роль - популяції консументів перетворюють речовини й енергію і забезпечують упорядковане проходження через екосистеми потоку речовин й енергії;
- регуляційна роль - завдяки механізмам саморегуляції популяції відіграють важливу роль у підтриманні стабільності екосистем (яскравим прикладом є взаємовідносини «хижак - жертва»);
- інформаційна роль - важливою є участь популяцій, як відзначає Ю. Одум (1986), у створенні «каналів фізичних і хімічних сигналів, що пов'язують усі частини екосистеми і регулюють її діяльність як єдиного цілого»
Популяція - це основна функціональна одиниця екосистем.
4. Характеристики популяцій
1. Життєздатність популяції - сукупність властивостей, ознак і процесів, що забезпечують притаманну їй здатність підтримувати рівень організації, необхідний для здійснення функцій в екосистемах та відновлення, розселення й еволюції у часі.
2. Популяційний ареал - простір, заселений особинами конкретної популяції.
3. Чисельність - загальна кількість особин, що входять до складу даної популяції.
4. Щільність - середня кількість особин, що припадає на одиницю площі або об'єму простору, зайнятого популяцією.
5. Динаміка - це сукупність біологічних й екологічних процесів, що змінюють розміри ареалу, чисельність особин, склад популяцій за статтю, віком, поведінкою, розташуванням у просторі.
Також пропоную переглянути відео по даній темі:
Завдання 4.
За допомогою таблиці сформулюйте основні структурні й функціональні закономірності популяційної екології. Сформулюйте висновок про значення популяційних закономірностей для практичної діяльності людини.
Назва | Визначення |
Правило стабільності вікової структури | |
Принцип територіальності | |
Закон обмеження росту чисельності | |
Принцип мінімального розміру популяцій | |
Принцип конкурентного витіснення | |
Принцип залежності від щільності |
Завдання 5.
Дайте відповідь на запитання:
1. Що таке демекологія?
2. Що є об'єктами досліджень демекології?
3. Що таке популяції?
4. Що таке екологічна структура популяції?
5. Назвіть види популяцій за розмірами.
6. Яка основна функція популяцій в екосистемі?
Домашнє завдання: опрацювати матеріал розміщений на блозі та пр. 15 ; занотувати та вивчити нові терміни та поняття, виконати завдання 1-5; Виконайте завдання 7 ст. 102 підручника.
Виконані роботи надсилайте на Viber!
Немає коментарів:
Дописати коментар