Вітаю 8 та 11 клас!
Біологія
Сьогодні 5 грудня 2024 р.
8 Клас
Тема. Харчові розлади та їх запобігання.
«Здоров'я – це безцінний дар природи, воно дається, на жаль, не навіки, його треба берегти. Але здоров’я людини багато в чому залежить від неї самої, від її способу життя, умов праці, звичок та духовності».
(І.П. Павлов)
У роботі нашого травного апарату, різних його відділів іноді відбувається збій. Хвороб, із ним пов’язаних, чимало. І.П.Павлов сказав: «Надмірне захоплення їжею беззаперечно шкідливе, як і будь-яка крайність у житті». На сьогодні хвороби органів травлення в структурі поширеності серед усіх захворювань в Україні посідають третє місце після серцево-судинних хвороб та хвороб органів дихання. Лікарі відмічають, що зараз люди з високим добробутом хворіють навіть частіше ніж інші, бо не докладають зусиль.
• ознайомлення із найбільш поширеними харчовими отруєннями і шлунково-кишковими хворобами;
• вироблення вміння застосовувати здобуті знання про будову та функції травної системи для збереження здоров’я;
• виховування негативного ставлення до шкідливих звичок: вживання алкогольних напоїв та тютюнокуріння;
• формування потреби в здоровому способі життя.
Хвороби органів травлення - це порушення нормальної життєдіяльності організму людини через виникнення відхилень у будові та функціях органів травної системи.
Згідно з Міжнародною класифікацією хвороб, розробленою Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ), хвороби органів травлення поділяються на групи:
1) хвороби порожнини рота, слинних залоз та щелеп (карієс, стоматит);
2) хвороби стравоходу, шлунка та дванадцятипалої кишки (гастрит, виразка шлунка, виразка дванадцятипалої кишки);
3) хвороби кишок (ентерити - запалення слизової оболонки тонкої кишки, коліти - запалення слизової оболонки товстої кишки, апендицит, заворот кишок);
4) хвороби печінки (цироз)
5) хвороби жовчного міхура та підшлункової залози (жовчнокам’яна хвороба, холецистит, панкреатит) та ін.
Опрацюйте матеріал презентації та виконайте завдання:
Перегляньте відео:
Завдання 1.
Використовуючи матеріал підручника, блогу чи інших джерел інформації, заповніть таблицю:
Групи хвороб | Назви хвороб | Органи, які хворіють | Причини |
Хвороби порожнини рота |
| ||
| |||
Хвороби стравоходу, шлунка та дванадцятипалої кишки |
| ||
| |||
Хвороби жовчного міхура та підшлункової залози |
| ||
Травна система людини страждає від багатьох чинників, що супроводжують сучасне життя: недотримання режиму харчування, уживання штучної їжі зі шкідливими харчовими добавками, швидке споживання їжі, тривале вживання ліків, негативні емоції, куріння, вживання алкогольних напоїв, стан довкілля тощо. Хвороби органів травлення порушують обмін речовин і спричиняють захворювання інших органів людини.
Отже, хвороби органів травлення різноманітні, виникають внаслідок неправильного способу життя людини.
Хвороби шлунково-кишкового тракту виникають також внаслідок різноманітних отруєнь, проникнення інфекції.
Як бачимо, захворювань травної системи є багато. Для того щоб прожити довге життя в повному здоров'ї, потрібно знати все про гігієну травлення, харчові отруєння та інші захворювання.
Важливо!
З метою профілактики інфекційних захворювань та харчових отруєнь необхідно:
— не вживати продуктів і напоїв, які викликають сумнів щодо їх доброякісності та з простроченими термінами споживання;
— зберігати продукти харчування тільки в спосіб, зазначений на упаковці, та у встановлений термін;
— не брати в дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби та інші продукти, які потребують охолодження при зберіганні);
— при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити водою;
— не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водоспоживання;
— перед приготуванням їжі та перед її вживанням завжди мити руки з милом;
— обов’язково мити руки після відвідування туалету та після гри у м’яч.
Перша допомога в разі отруєнь має бути спрямована на:
- видалення з організму людини недоброякісної їжі, залишків грибів та рослин.
- Викликавши «швидку допомогу», необхідно:
- промити шлунок — дати людині випити поспіль 5–6 склянок слабкого (рожевого) розчину перманганату калію, а потім,
- подразнюючи двома пальцями корінь язика та задню стінку глотки, викликати блювання. Так варто зробити кілька разів;
- промити кишечник — за допомогою клізми.
Завдання 2.
Розв’яжіть кросворд «Травлення».
|
|
|
|
| 1 |
|
|
|
|
| 2 |
3 |
|
|
|
|
|
| 4 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 5 |
|
|
|
6 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 7 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 8 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ПО ВЕРТИКАЛІ: 1. Основний будівельний матеріал людського організму.
2. Фермент слинної залози.
3. М’язова трубка, якою їжа надходить до шлунка.
4. Фермент, який розщеплює білки.
5. Відділ травної системи, до якої їжа надходить з ротової порожнини.
ПО ГОРИЗОНТАЛІ: 6. Речовина, що утворюється після розщеплення білка.
7. Біокаталізатор.
8. Найбільша травна залоза організму людини.
Домашнє завдання:опрацювати пр. 10 підручника ст.38-39; опрацювати матеріал розміщений на блозі, виконати завдання та надіслати для перевірки; Поміркуйте, чому нервові перенапруження та стреси негативно впливають на роботу травної системи.
Виконані роботи надіслати на Viber!
11 Клас
Тема. Екологічні сукцесії , як процеси саморозвитку екосистем. Причини сукцесій та їхні типи.Закономірності сукцесій.
Домашнє завдання: опрацювати матеріал розміщений на блозі або пр. 18 підруч.; записати та вивчити нові терміни та поняття; виконайте тести зі ст. 120.
Виконані завдання надсилайте на Viber!
Немає коментарів:
Дописати коментар